KPMG Lentemarathon steunt Sjoerd Lier in zijn missie voor de Hartstichting
Sjoerd heeft een bijzondere actie opgezet om geld op te halen voor de Hartstichting, wij gingen in gesprek met Sjoerd
In 2025 loopt Sjoerd Lier elke week een wedstrijd om geld in te zamelen voor de Hartstichting. Zijn doel: €100.000 ophalen ter nagedachtenis aan zijn zoontje Aska, die vlak voor zijn geboorte overleed aan een hartstilstand. De KPMG Lentemarathon draagt graag bij aan deze bijzondere missie door aandacht te vragen voor zijn actie. Daarnaast zal Sjoerd als pacer meelopen op de halve marathon tijdens de KPMG Lentemarathon. Wij spraken Sjoerd over zijn verhaal en doelen dit jaar
Een missie uit liefde en verlies
Sjoerd’s motivatie voor deze uitdaging komt voort uit een diep persoonlijk verlies. Vier jaar geleden verloor hij zijn zoon Aska, een gebeurtenis die zijn leven voorgoed veranderde. “Aska was een onverwacht maar zeer welkom kindje. Tijdens een controle liep alles mis, en ondanks de inspanningen van de artsen werd hij stil geboren,” vertelt Sjoerd.
Kun je vertellen hoe het idee ontstond om 52 wedstrijden in een jaar te lopen?
Het idee ontstond tijdens een training in september 2023. Het was een van de laatste mooie dagen van het jaar en ik liep mijn vaste rondje door de polder. Zoals vaak gebeurt, begon mijn hoofd vol te stromen met ideeën zodra ik in mijn runner’s high kwam. Mijn gedachten gingen terug naar het afgelopen jaar: Kaia (Aska’s ‘grote’ zus) werd bijna drie en ik voelde me steeds meer op mijn plek als vader. Die rust, gecombineerd met de helderheid die hardlopen me geeft, bracht me tot een inzicht: in de drukte van het gezinsleven had ik weinig aan Aska gedacht.
Terwijl ik verder liep, begon ik te fantaseren over een groot doel, iets waarbij hij centraal zou staan. Vanzelfsprekend moest het iets met hardlopen zijn. Toen ik zo’n tien kilometer later thuiskwam, vertelde ik mijn vrouw over mijn plan.
Wat betekent deze uitdaging voor jou persoonlijk?
Vanaf het eerste moment voelde ik een vuur in mij opkomen. Ik wist: dit is het. Daarom deelde ik het direct online, zodat ik mezelf geen weg terug zou geven. Niet wetende dat ik enkele maanden later, twee weken voor de officiële start, mijn meniscus zou scheuren en de hele challenge een jaar moest uitstellen.
Maar nu ik eindelijk begonnen ben en de eerste wedstrijden achter de rug heb, voel ik nog steeds datzelfde vuur. Met elke race, elke donatie en elke beetje aandacht groeit het alleen maar. Het is bijzonder om Aska op deze manier de aandacht te geven die hij verdient, terwijl ik tegelijkertijd kan bijdragen aan het voorkomen dat andere families hetzelfde overkomt.
Hoe reageerde je omgeving toen je dit plan bekend maakte?
Mijn vrouw zag meteen hoe serieus ik was. Ze weet dat als ik ergens voor ga, ik niet snel loslaat. Toch voelde ik bij anderen in eerste instantie wat twijfel. De reacties op mijn eerste video waren enerzijds aanmoedigend, maar anderzijds ook sceptisch. Logisch, want hardlopen ging bij mij altijd met ups en downs. Zeker de mensen die me goed kennen, wilden eerst zien of dit echt zou gebeuren of dat het weer een van mijn wilde, onhaalbare plannen was.
52 wedstrijden in 52 weken
Vanaf januari 2025 staat Sjoerd wekelijks aan de start van een hardloopwedstrijd, variërend van 10 kilometer tot ultramarathons. Zijn doel is niet alleen om fysiek een topprestatie neer te zetten, maar ook om zoveel mogelijk aandacht en steun te genereren voor onderzoek naar hart- en vaatziekten.
Hoe bereid je je fysiek en mentaal voor op deze zware uitdaging?
Fysiek kan ik gelukkig leunen op het feit dat ik van nature vrij gemakkelijk loop. Maar na mijn blessure weet ik ook dat ik mezelf niet moet overschatten. Daarom stem ik mijn kalender en trainingen zo af dat ze elkaar versterken. Niet elke race draait om een PR; sommige wedstrijden zijn puur voorbereiding voor de grotere doelen later in het jaar.
De grootste verandering zit in mijn levensstijl. Ik drink amper alcohol en heb drastisch minder festival weekenden gepland. Die focus helpt enorm. Mentaal voel ik me sterker dan ooit. Hoe beter het gaat, hoe meer energie ik eruit haal. Mijn omgeving betrek ik er zo veel mogelijk bij, want ik weet dat ik hen op bepaalde momenten hard nodig zal hebben.
Zijn er specifieke wedstrijden waar je extra naar uitkijkt?
Tot nu toe kijk ik elke week uit naar het weekend. De afwisseling tussen grote evenementen en kleine clubloopjes maakt het steeds weer bijzonder. Maar een paar wedstrijden springen eruit: de Lentemarathon is mijn eerste race als pacer, iets wat al langer op mijn bucketlist stond. Daarna komt de Dutch Backyard Ultra – De zwaarste wedstrijd van het jaar, waar ik 160 km in 24 uur wil lopen. In augustus loop in de KAT100 in Oostenrijk – Een ultramarathon van 51 km door de bergen. Deze loop ik als buddy van Lowie van Eck, een slechtziende hardloper met minstens zo gekke ideeën als ik.
Maar eigenlijk is elke wedstrijd uniek. Elke maandagochtend, als ik zie wat er volgend weekend op de planning staat, word ik weer enthousiast.
Hoe verloopt de steun vanuit de hardloopcommunity en organisaties?
De steun is hartverwarmend. De hardloopcommunity is sowieso hecht en behulpzaam. Vrijwel alle organisaties die ik aanschrijf, reageren positief en meedenkend.
Mijn racekalender is inmiddels grotendeels gevuld, dus mijn focus ligt nu op het vergroten van de aandacht voor dit doel. Dat is een leerproces, maar ik heb er gelukkig nog tijd voor. Binnenkort loop ik in een shirt met de challenge erop, zodat het steeds zichtbaarder wordt.
Wat kunnen mensen doen om jouw missie te steunen?
Het feit dat mensen dit lezen en zich bewust worden, is al geweldig. Volgen op social media of via mijn website helpt ook. Delen is gratis, en hoe meer mensen het zien, hoe groter de impact. Wil je iets extra’s doen? Dan kun je natuurlijk doneren. Of nog beter: start je eigen actie, verzamel sponsoren en loop een wedstrijd mee. Samen kunnen we echt iets betekenen
Wil jij ook bijdragen aan Sjoerd’s doel? Steun hem met een donatie, deel zijn verhaal of loop een van zijn 52 wedstrijden met hem mee. Samen kunnen we impact maken!